O nas

Pasja do wina

Wszystko zaczęło się od wielkiej pasji do wina i uprawy. Nasza Rodzina zajmuje się rolnictwem od lat, dlatego uprawa nie jest nam obca, jednak prowadzenie winnicy okazało się nie lada wyzwaniem. Na terenie XIX-wiecznego Folwarku o powierzchni 4 hektarów posadziliśmy niemal sześć tysięcy krzewów winorośli, a od 2014 roku zajmujemy się również hodowlą danieli, żyjących tuż przy zboczu z krzewami. Teraz, gdy mamy okazję przedstawić Państwu nasze wino jesteśmy niezmiernie dumni, że podjęliśmy decyzję o założeniu Winnicy Łukasz.

Nasze szczepy winorośli

  • Solaris
  • Johanniter
  • Chardonnay
  • Hibernal
  • Riesling
  • oraz pozostałe

Lokalizacja

Winnica Łukasz należy do zespołu folwarczno-parkowego w miejscowości Wityń, w województwie lubuskim. Otoczona pięknymi lasami i polami miejscowość znajduje się w powiecie świebodzińskim, nieopodal jeziora Lubinieckiego.

Obecnie prowadzimy prace mające na celu przywrócenie dawnej świetności budynkom oraz otoczeniu tworzącym nasz Folwark.

Proces produkcji

Wszystko zaczyna się od selekcji winogron. Owoce, które mogą zmienić aromat lub smak wina na niekorzystny są usuwane z procesu produkcji. Następnie wybrane jagody winogron po odszypułkowania zostają zgniecione, aby ułatwić tłoczenie oraz wyciskanie soku.

Degustacja

polskiego wina na winnicy lub w winiarni połączona ze spacerem po folwarku dla zorganizowanych grup.

Kolejnym krokiem jest tłoczenie, dzięki któremu pozostaje sok zwany moszczem. Moszcz jest odpowiednio oczyszczany i poddawany procesowi fermentacji przy pomocy drożdży, które zamieniają cukry na alkohol i dwutlenek węgla.  Następnie wino pozostawia się do samoistnego wyklarowania oraz filtracji. Następnie wino przelewane jest do beczek oraz utrzymywane w stałej temperaturze ok.  12°C. Czas dojrzewania to okres od kilku miesięcy do kilku lat. Wszystko zależne jest od odmiany oraz typu wina. Końcowym etapem produkcji jest butelkowanie.

WhatsApp chat